Jinek

Gisteren keek ik naar Jinek. Gloria Wekker zat aan tafel. Die middag was de Joke Smit prijs aan haar uitgereikt voor haar bijdrage aan de vrouwenemancipatie de afgelopen 45(!) jaar. Eva Jinek somde ter introductie van het gesprek nog even wat feiten op: Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 18 euro, mannen 22 euro. In het bedrijfsleven ontvangen vrouwen gemiddeld twintig procent minder salaris dan mannen, bij de overheid is dat tien procent.

Gemakzucht
De conclusie aan tafel: Er zijn meer vrouwen die werken, de rechten van vrouwen zijn inmiddels goed verankerd in de wet en meisjes doen het beter op school dan jongens. En toen kwam de grote MAAR: te weinig vrouwen staan economisch op eigen benen.
Volgens Wekker ligt dat aan een soort gemakzucht bij vrouwen van nu. Hun moeders hebben gestreden voor gelijke rechten en nu denken hun dochters: Het is wel in orde allemaal, we kiezen voor een parttime baan. Kortzichtig, vindt Wekker, aangezien bijna 4 op de 10 huwelijken geen stand houdt.

Je weet het heus wel
Hoe komt het dat vrouwen de noodzaak van financiële onafhankelijkheid niet onderkennen? Zijn ze niet op de hoogte van de risico’s van deze economische afhankelijkheid?
Ik denk dat je het heus wel weet. Maar dat je wel wat beters te doen hebt dan je met geldzaken bezig te houden. En dat je het fijn vindt om te zorgen voor niet alleen een leuk leven voor jezelf, maar ook voor je man en je kinderen. Het maakt je niet zoveel uit wie van jullie de meeste uren maakt en dus het meeste geld binnen brengt, zolang jullie er maar allemaal van kunnen genieten.

Zelf achter het stuur
Wat me vooral aansprak in de uitspraken die Gloria Wekker deed bij Jinek aan tafel was dat ze zei: “Als je economisch onafhankelijk bent, dan ervaar je de vreugde van je eigen beslissingen kunnen nemen. Je eigen pad kunnen volgen en zelf achter het stuur zitten. Dit is voor je eigen ontwikkeling enorm plezierig.”

Plezier met je geld
Kijk, dat soort uitspraken daar hou ik van! En ze nam me de woorden uit de mond. Ga aan de slag met je persoonlijke financiën! Voor je PLEZIER!! Geloof me, het is echt heel erg leuk om in control te zijn en te kunnen kiezen. En het is echt niet nodig om daarvoor eerst door zware, ingewikkelde toestanden te moeten. Ik zorg dat het leuk èn gemakkelijk is vanaf het allereerste moment. Of je nu verliefd, verloofd, getrouwd of gescheiden bent.

Kerstcadeau
Wil jij jezelf deze kerst een tof cadeau geven? Vraag dan hier een gratis intake gesprek aan, waarin we kijken naar wat jij nodig hebt voor een volwassen, liefdevolle relatie met je geld. Als je ver weg woont, dan kunnen we skypen.