Je hebt niks te willen

Weten wat je wil en dat ook uitspreken, daar zijn we op de een of andere manier niet zo goed in. In het Rijker Leven Traject besteed ik doorgaans twee sessies van anderhalf uur om helemaal af te pellen wat iemand nu eigenlijk echt wil, zodat we vervolgens kunnen gaan kijken hoe we dat dan gaan realiseren. Alle dagelijkse dingen loslaten en je ideale leven dromen, even stilstaan bij wie je bent en wat je jezelf en de wereld te bieden hebt, daarmee begint een rijker leven.

Kinderen zijn juist heel goed in het aangeven van wat ze willen. Ze zeggen: Ik wil een nieuwe fiets, ik wil een snoepje, ik wil niet naar bed, ik wil naar buiten. Maar we hebben geleerd dat het niet netjes is om hardop te zeggen wat we willen. Een kind moet op zijn minst “Mag ik alsjeblieft?” zeggen als het zijn verlangens deelt.

Van oprecht iets willen naar hopen dat iemand je geeft wat je vraagt, voel je het verschil? Als je maar vaak genoeg van de grote mensen hoort dat je niks te willen hebt, dan heb je op een gegeven moment inderdaad niks meer te willen. En dan ben je volwassen geworden en dan mag je opeens wel willen en moet je opnieuw leren wat dat ook alweer was, regie nemen over je eigen leven.

Want wat WIL je nu eigenlijk? Een andere baan? Assertiever worden? Leren ondernemen? Een nieuwe liefde? Een andere kledingstijl? Minder werken? Meer werken? Verhuizen? Weet jij wat echt belangrijk voor je is? En leef je daar ook naar? De vraag: Wat wil je nu eigenlijk ècht is vaak maar moeilijk te beantwoorden. Ik zou geen goede lifeplanner zijn als ik zelf niet had nagedacht over wat ik wil. Dus hier komt mijn lijstje, hopelijk inspireert het je!

Ik wil een boerderij met een moestuin, fruitbomen en een notenboom, kippen en een ezeltje in de natuur maar toch dicht bij de stad. Ik wil een bedrijf waarmee ik impact maak op levens, ik wil elke week naar de film, ik wil een personal trainer, een mooi kantoor en veel geld verdienen. Ik wil een krachtig, energiek lijf, een goede zangstem en tijd voor mezelf. Ik wil fijne momenten met vrienden en quality time met mijn gezin, ik wil luisteren, een personal assistant en mooi haar. Ik wil een bootje en een camper. Ik wil rust, ik wil spelen, ik wil stilte delen.

Ik wil culturele projecten kunnen sponsoren en fijne schoenen. Ik wil mooie interviews maken voor mijn podcast. Ik wil kwetsbaar zijn en daardoor sterk. Ik wil mooie pennen en opschrijfboekjes, een nieuw bed en een citytrip naar Valencia. Ik wil gezond eten, dansen in de kroeg, kampvuur en een goed gesprek. Ik wil mensen raken, ontroeren en inspireren. Ik wil struinen door de stad en wandelen in de natuur. Ik wil een personal shopper, mezelf altijd blijven ontwikkelen en de leukste workshops geven die er zijn.

Zie je? Het is echt leuk om na te denken over wat je wil. En dan heb ik het niet over de categorie ‘het zou leuk zijn om’, nee echt: wat doet er toe voor jou? Wat zou jouw leven nu echt rijker maken? Dat mag alles zijn. Je hoeft niet te luisteren naar dat stemmetje dat zegt: “och, ik heb niet veel nodig om gelukkig te zijn.” Dat weet ik en dat is ook zo.

Maar stel dat je alles mocht dromen, alles mocht bedenken waar jij echt blij van wordt, welke dingen zijn dat voor jou? Pak gewoon een pen en neem een kwartiertje geconcentreerde tijd. Begin met ‘ik wil’ en kijk wat er komt. Ik ben benieuwd!