De kracht van woorden

Heb je weleens geluisterd naar je eigen taalgebruik in gesprekken? Welke woorden kies je als je over geld of andere gevoelige onderwerpen praat? Zonder dat je het door hebt, zou dit weleens van grote invloed kunnen zijn op je financiële situatie.

Heb je het bijvoorbeeld over je bedrijf of over je bedrijfje? Zeg je: ‘deze training kost mij vijfhonderd euro’ of ‘ik investeer vijfhonderd euro in mijn persoonlijke ontwikkeling’. Gebruik je vaak de woorden ‘ook altijd’ in een zin? Zoals ‘Dat moet mij ook altijd weer overkomen’. of ‘Het is ook altijd iets’. of ‘Waarom heeft hij ook altijd…’ vul maar in. En wat zeg je als je kinderen vragen of ze een Oxboard mogen en je hebt daar het geld niet voor? “Dat kunnen wij niet betalen” of “Daar mag je voor sparen”

Ik hoor mezelf bijvoorbeeld weleens tegen mijn kinderen zeggen: “Pas op! Die vloer was heel erg duur” of “Voorzichtig! Voor die laptop heb ik heel veel geld voor betaald.” Door deze woorden te gebruiken, zeg ik tegen mijn kinderen: Alleen als dingen duur zijn, zijn ze belangrijk. Dus alleen dan hoef je voorzichtig te zijn. Wat ik eigenlijk wil zeggen heeft niks te maken met wat het gekost heeft. Ik vind gewoon dat ze netjes om moeten gaan met de spullen in ons huis. Alle spullen.

Luister de komende week eens naar welke woorden je gebruikt en probeer eens uit wat het doet als je andere woorden kiest. Je leert je belemmerende geldovertuigingen zo snel kennen.